392 : Borgarnes, IJsland

blader omlaag

Van Vladivostok naar Reykjavik. Snap jij het nog? Ik zal het je haarfijn uitleggen…

Eerst het vorige verhaal rond voordat een nieuw avontuur kan beginnen. Tot zover de theorie. Het is me op een haar na gelukt! Onze Japanse finish verdient het niet om afgejakkerd te worden. En zigzaggend tussen geysers en vulkanen doorschrijven over warmere oorden laat me koud. Dan maar even de pauzeknop indrukken en de handjes aan het IJslandse stuur. Geen zorg… de beloofde finish volgt als de ijsklompen in neus en oren gesmolten zijn.

Het plan om IJsland te verkennen stamt al van enige jaren terug. Het leek Evert en mij een passend vervolg op ons Noorse avontuur. Rauw en puur. Zinderende lava beteugeld door ijzige gletsjers. Hoe zouden de mensen hier zijn? Driehonderdvijftig duizend stuks op een eiland dat meer dan twee keer zo groot is als het kikkerlandje dat wij met 17 miljoen mensen proberen te delen. Hoe zit het met de helden en fladderen er paradijsvogels zo dicht bij de Noordelijke IJszee? Reis en geniet de komende weken met ons mee van de zoektocht naar antwoorden.


 
Enige weken geleden hebben we de motoren vanuit Rotterdam verscheept naar Reykjavik. Een manoeuvre die ons maar liefst 5 dagen reizen bespaart. Het plan is om op motorlaarzen in te vliegen en met een tussenstop op de Faeröer eilanden naar Denemarken terug te varen. Een simpel plan dat in de praktijk toch wat spannender is geworden. Een mailtje van rederij Robert over een zoekgeraakte container bewoog mijn ontbijtcracker even naar het verkeerde keelgat. Gelukkig waren we gezegend met voldoende reservetijd. Na ons eerste IJslandse ontbijtje stonden onze trouwe tweerubbers met smart op ons en nieuwe kilometers te wachten.

De ietwat groezelige mijnheer achter de balie van Iceland Air snapte er niets van. Op zijn scherm stond toch echt dat de extra koffer nog betaald moest worden. Tot de tanden toe gewapend met een afgedrukte webpagina en een naadloze pokerface beklaagt Evert zich over de lastige website. En hoe het hem meerdere telefoontjes had gekost voordat hij wist wat- en hoe hij moest betalen. Wat mij niet opviel, en die brave broeder achter de balie al helemaal niet, is dat Evert niet ontkende dat het betalen niet gelukt was. Mijnheer Vos verliest van alles maar zelden zijn streken. De winst wordt triomfantelijk dutyfree omgezet in een flesje om ons later warm te houden.

Op de hoek voor het hotel worden we aangesproken door een oudere dame. Bedaard maar niet onbewogen vertelt ze ons dat het stuur in haar auto niet meer draaien wil. En om thuis te komen kan ze toch niet om een paar bochtjes heen. Evert bedenkt zich geen moment, wringt zich in het kleine vehikel en maakt het dankbare dametje minder stuurloos. Dank is niet nodig maar een fotootje natuurlijk wel!


 
Na een rondje Reykjavik ronkt mijn maatje er weer als vanouds op los. Een vuurdoop voor mijn gloednieuwe oordoppen.

Tijdens de voorbereidingen had ik een collega globetrotter ontdekt. Kristjan Gislason was toen onderweg in Amerika en had nog een trip naar Moskou op de rol staan. Gelukkig is hij thuis en nodigt ons daar uit voor een bakkie. Het verbaast me iedere keer weer hoeveel je als wereldreizigers met elkaar gemeen hebt. Hij vertelt ons over zijn boek. En hoe hij vurig hoopt om daar zijn reis binnenkort mee af te kunnen sluiten. Lees meer over hem, zijn reis en binnenkort zijn boek op http://slidingthrough.com/about-me/.


 
Het was ons idee om geasfalteerd te starten met de Golden Circle. Even de toerist uithangen voordat we beginnen met het zwaardere werk. IJsland heeft echter andere plannen. Maakt dag 1 meteen al spannend. Toch gaat Evert als een speer. Zelfs onverhard een strakke streep. De nieuwste Pirelli’s dragen meer dan louter kilo’s.


 
We smullen van de uitbundige watervallen, de spuitende geysers en de desolate vlaktes. Grauw, grijs maar bovenal meer tinten groen dan ik ooit bij elkaar heb gezien. Onze eerste rivier is gelukkig niet meteen een killer maar de gletsjer stopt ons wel. Rubber redt ons niet, volgende keer spikes. Wat een geweldig land. Het kan ons niet deren.

Rechtsomkeert is hier geen straf.

Volg de MidlifeCRUISER ook live per satelliet
 

10 Reacties

 1. Ah, een nieuwe uitdaging….of eigenlijk meer een tussen “vakantie” naar je volgende trip ? Staat in ieder geval ook nog op mijn to-do list, eerst maar even de nieuwe motor (Africa Twin Adventure Sports) leren kennen voor ik de stap ga wagen. Veel plezier Wilco !

 2. Het samen op reis zijn is weer heel vertrouwd. Zelfs na een interval van jaren, sinds onze gezamelijke trip naar Roemenië.
  Het voelt alsof we vorige maand nog samen onderweg waren.
  We zijn gewoon verder gedaan, waar we toen zijn gestopt.
  De IJsland ervaring is een heel bijzondere. Een totaal andere en koelere wereld, waar het asfalt plotseling overgaat in gravel, stenen en een wasbord wegdek. Wel in een heel mooie en uitgestrekte natuur in een leeg landschap.
  Kortom een heel nieuwe en rustgevende ervaring.
  Uitkijkend naar nieuwe avonturen en belevenissen gaan we straks (na een goed ontbijt) richting het noorden.

 3. Wat een mooie plaatjes mannen. Geniet er maar van!!! Enne…paar kilootjes kwijt Evert?!? Staat je goed jongen

 4. Mooie foto’s weer mannen. Dit wordt weer smullen en van een smeuïg reisverslag.
  Veel plezier en geniet ervan.

 5. Mooi verhaal en prachtige foto’s! IJsland is inderdaad alle moeite waard. Succes en ik ben benieuwd naar het vervolg.

 6. Ziet er weer goed uit gasten, geniet ervan, veel plezier en heel weer terug!

 7. Ziet er goed uit nannen geniet er van en heel veel plezier en veilige kilometers Tot gauw

 8. Weer wat om naar uit te kijken, het dagboek van Wilco. Geniet van de trip en neem ons mee in de ervaringen. De beelden zijn weer prachtig en de tekst eigenlijk te kort. Blijf verstandig en verantwoordelijk dan zien wij jou weer heel thuis.

 9. Ik zat nog helemaal in de andere story of er wordt al weer een volgende gerecht uit de keuken van de taaltovenaar opgediend. Ook dit is met zorg bereid en verdient zijn sterren! Ben benieuwd naar de banden en wat er nog allemaal gaat komen.

Gesloten voor reacties