Bratislava : 4.824 km

blader omlaag

Vandaag schrikken de weergoden niet langer terug voor het plastiek waar Evert zich wederom met veel moeite in gewrongen heeft. Ze storten alle opgespaarde nattigheid gul over ons heen.

Het is niet de regen zelf die je deert, daar ben je op gekleed. De helm houdt het (dun begroeide) bolletje droog en de verwarmde handvatten zorgen voor warme vingers. Het probleem zit em in de wereld om je heen. Het gebrek aan kleuren stemt je minder vrolijk en het natte wegdeksel speelt een spel met je brein. De soepele lenigheid maakt plaats voor een houterige rijstijl waar je stomweg minder door gaat genieten. En diep van binnen weet je hoe het had kunnen zijn…

full-width


 
Zelfs mijn trouwe KTM voelt wat er komen gaat. Bij het opzadelen gaat ie gewoon liggen. Alsof hij de baas wil vertellen dat het vandaag zijn dag niet is. Als hij in de derde bocht een danspas verkeerd zet tel ik als gewaarschuwd man voor twee; tikkie t’rug Willie! Ondanks een verwoede poging van een tegenligger die driftend door de bocht op mijn weghelft te gast is komen we de dag gelukkig zonder brokken door.


 
Rond koffietijd rijden we langs Cafe Trocadero in een Slowaakse micro metropool. We houden halt voor een bakkie. Op het terras heeft zich een groepje schooljeugd verzameld. Samen wachten op de bus naar huis. Evert knoopt een praatje met ze aan en verbaast zich over hun Engelse taalvaardigheid. Leuk om dromen over reizen en verre bestemmingen te mogen zaaien in zulke frisse geesten. Je ziet ze kiemen in hun gelaat.


 
De paradijsvogels zijn vandaag op het nest gebleven. Geef ze eens ongelijk. Met natte veren zal het vast minder lekker vliegen. We vinden wel hun sporen. Zo heeft een collega bewonderaar van Lord of the Rings het geboortedorp van Bilbo en Frodo Baggins willen nabouwen. Sjonge, wat had ik die topper graag ontmoet.

De naam Bratislava boezemt ontzag in. Doet me denken aan lang vervlogen tijden en slavernij. Een zware naam die meer bij Nederlands Indie lijkt te passen dan bij de groene glooiende hellingen of de desolate Tatra’s van Slowakije. Wij passeren de stadsgrens van de hoofdstad in een vochtige stemmige sfeer die er bij lijkt te horen. Alle rust is weggespoeld en de gezichten van de mensen staan op onweer. Het historische centrum lijkt samengeperst onder de druk van industrie en uitzichtloze flatgebouwen.

2014_Bratislava1

Na een warme douche ontdekken we gelukkig te voet dat de autoloze kern van Bratislava de grandeur van lang vervlogen tijden krampachtig probeert vast te houden. Op een zonnige zaterdagmiddag zal het hier vast gezellig zijn. Goed om onze Slowaakse kleurplaat mee af te maken maar zeker geen reden voor herhaling.

3 Reacties

  1. Goede morgen,

    Ik lees iedere morgen met veel plezier over jullie motor avontuur en ik moet Evert de groeten doen van vele oud collega schutters van Ultrajectum.

    Groeten van Alfons Hoolmans

  2. Het is duidelijk. Het is afgelopen. Uit! De aanhoudende regen is een teken! Wegwezen daar. Het is genoeg geweest. Langer doorgaan leidt onherroepelijk tot schuivers. Veroorzaakt door een combinatie van visuele inflatie, onverschilligheid, onoplettendheid, vermoeidheid, gelatenheid en winderigheid. Bratislava is dan wel een hele mond vol, maar stelt géén ruk voor? Jullie zijn verwend. Dus de moeite niet om daar zo’n end voor te rijden. Nee, dan heeft het landelijke Hobbiton toch meer charme…

  3. Ik heb nog niet alles kunnen lezen van jullie wederwaardigheden. Wel kijk ik elke dag naar de weerkaart en als vanzelf naar die streken die jullie onveilig maken. En dan denk ik bijna elke dag …….ocharme…. dat hadden jullie je vast anders voorgesteld. Dan zegt de weerman: hier is het lekker, maar daar ->>> en dan wijst hij ongeveer die landen aan waar jullie rondkrossen. Toch krijg ik van jullie relaas het idee dat jullie je niet uit het natte veld laten slaan en dat jullie het onderste uit de kan halen (in ieder geval figuurlijk. Of het letterlijk ook zo is ???? Evert een beetje kennende??? Whisky !?!?) Jullie zijn alweer snel thuis. Graag heelhuids.

Gesloten voor reacties