Baile Balvanyos : 3.084 km

blader omlaag

Iedere haarspeld omhoog verbeterde onze beleving. Eerst werd de weg droog en daarna verdween de mist. Toen het zonnetje ook nog eens schuchter zijn bolletje liet zien begonnen we te beseffen dat dit weer zo’n topdag zou worden. Alles klopte weer. Van binnen en van buiten.


 
Van begin tot einde is de Transfagarasan zo’n 75 heerlijke kilometers lang. En ja, Jeremy Clarkson heeft gelijk, hij is zelfs indrukwekkender dan de Stelvio. De beelden hieronder vertellen het verhaal beter dan ik met letters kan.

Ik verklapte al dat het een topdag was. Niet alleen asfalt en andere spannende wegdeksels maar vooral ook de mensen die we troffen. Dat begon al op de top. Een verzamelplek voor motormuizen. Slowakije, Tsjechie, Finland alles trok aan ons voorbij. En met sommigen hebben we er even op gepaste wijze bij stilgestaan.


 
Nog een klein stukje naar het Oosten en dan draaien we het kompas weer om. Evert wordt verliefd op de Roemeense Poesta. Het handmatig zien rooien van de aardappels werkt voor hem als een tele-tijdmachine. Liefde maakt blind en zo ook Evert. Plots verdwijnt hij met een kreet zijdelings uit mijn spiegel. Daar waar zijn voet steun zocht van de grond gaapte een goot. Innig verstrengeld en 300 kg BMW bovenop.

Toen man en motor zonder brokken weer in de juiste positie stonden ging het vlot weer verder. Brasov was onze eerste grote Roemeense stad. Een hele prettige. We waren koud afgestapt of we waren gespot door twee plaatselijke dorpsgekken. Gelukkig was er een toffe landgenoot die ze voor ons in het Duits kon ondertitelen. Tja en als je dan “KTM is nr 1” roept dan ga ik sowieso met je op de foto. Mafkees of niet. En zo is iedereen zijn dag weer goed.


 
Om wat van de averij aan onze planning te repareren hebben we ons achterwerk vandaag extra gepijnigd. Daar waar we tevreden waren met de kilometers was er een dorpser dan dorpse buurtwinkel annex terras met een plaatselijke tante Annie. Je weet wel zo’n typ die de hele buurt kent. Deze sprak een klein beetje Duits en wist ons een gouden slaaptip te geven. In het hotel van de burgermeester moesten we wezen. Een paar kilometers verderop.

Op de parkeerplaats troffen we een Roemeense varkensboer die er vandaag op de motor vandoor was gegaan. Op zoek naar zijn vrienden die in ons hotel verbleven. De reis vanuit Boekarest was hem zwaarder gevallen dan gedacht.


 
En zo eindigen we een dag die veel voller was dan dit beeldscherm met zang en dans. Een gezellig feestje met live muziek en nieuwe vrienden. Dit land en de geweldige mensen kruipen steeds dieper in ons hart.

6 Reacties

 1. Dus het was, na een tegenvallend daggie gisteren, vandaag weer volop genieten! Maar wat lees ik nu, ging Evert alweer onderuit op de dangerous road…!!! Het wordt echt een ouwe knar. Mooie video trouwens over ,The best road in the world’ Zo krijgt deze thuisblijver een goeie indruk.
  Beginnen jullie mekaar zo langzamerhand niet in de weg te zitten? Overdag alleen elkaar, tussen vreemd koerende inlanders en ’s nachts met z’n twee op een benauwd kamertjie, waar de één ligt te ruften en de ander luid te knorren..??!! Volhouwen hoor!

 2. Een verrassing dat je (wederom) belde Evert! Geruststellend dat jullie mijn genadeloze reacties wel weten te waarderen. Ik begrijp dat ik één van jullie trouwste fans ben, want laten we eerlijk zijn, erg druk is het hier niet. Naarmate jullie langer onderweg zijn, nemen de reacties in aantal af. Nog effe en jullie zijn compleet vergeten…. Nu kan ik mij dat ook wel voorstellen hoor. Het is immers dodelijk saai om jullie te volgen. Het is iedere dag méér van hetzelfde. Twee gasten die blijkbaar de grootste lol hebben met elkaar en als ze ergens stoppen gelijk de plaatselijke bevolking in de zeik nemen.
  Maar jammer is het wel Wilco. Je presteert het toch maar om elke dag tot in de kleine uurtjes (met kleine oogies) een verslag te maken. Ook op ‘Feestboek’ loopt het niet storm en op Twitter reageert geen mens. Ik raad je aan om als je terugbent je 177 ‘vrienden’ op je Facebook pagina eens kritisch te doorlopen…. Ik wens jullie nog een aantal mooie, spannende en avontuurlijke dagen toe!

 3. Eindelijk weer normaal internet zodat ik jullie weer kan volgen. Zo te lezen hebben jullie veel plezier.
  Genieten jullie maar lekker. Veel liefs xxxx

 4. Hoi Boy’s,

  Ziet er weer fantastisch uit en wat een bochten en een mooie natuur veel plezier nog en drive save groetjes

 5. Wat een geweldige reis! Erg mooi! Veel plezier en succes!

Gesloten voor reacties