Săcel : 3.605 km

blader omlaag

Zelfs met slaapogen is dit uitzicht de moeite waard. Het meer van gisteren is met een wattendeken toegedekt. Als het meer nog onder de wol ligt… waarom moet ik er dan al uit?

Evert verleidt me met een bakkie dampende koffie. Het opbreken van ons wilde kamp gaat immers zeeën tijd kosten.


 
Ik denk dat we in de donkere nacht door het oog van de naald zijn gekropen. Als ik goed op de coverfoto kijk lijkt het wel of er ongure schimmen in de wolk verborgen gaan. Vampieren verdragen geen daglicht en houden zich daarom schuil. Het valt ook niet mee met die moderne tijdzones en zomertijd. Ook de wolven hebben verstek laten gaan. Pas veel later snappen we dat het de dappere hond van buurman schaapherder is die met gevaar voor eigen leven de wolven op afstand heeft gehouden. Hij heeft zijn vechtstokjes nog om de nek. Zeg nou zelf, waar zouden die anders voor kunnen dienen?


 
We zijn druk aan de slag als de eerste gasten zich melden in onze slaapkamer. Zo ook Nicoleta en Marian. Soms ontmoet je mensen waarmee je een soort verbinding voelt. Ik had dat met Evert ook al eens in Noorwegen. De obligate koetjes en kalfjes verdwijnen dan snel van de helling. Je gaat meteen verbaal de diepte in. Tussen de regels door wordt het duidelijk dat het ook in Roemenië niet gemakkelijk is voor jonge mensen. We spreken af om via Facebook contact te zoeken. Mijn gevoel verklapt me dat dit verhaal nog niet af is.

Even later rollen we ‘onze’ berg af en scoren we een ongewoon ontbijtje. De gastheer van een klein restaurantje komt wat stug over maar ontdooit meteen bij Evert zijn compliment voor de kippensoep. Volgens Evert was dat tongstrelende vocht getrokken van pure natuurkippen. Er zwom nog een exemplaar rond in zijn bordje. Voor mij een te grote kluif voor op de vroege morgen.


 
Bij een tankstation geef ik uitleg over de werking van mijn natuurlijke drinkwaterkoelsysteem. Koeling door verdampend vocht. Eerst kijken de boys of ze water zien branden, daarna oogst ik instemmend geknik. Zo laat ik toch ook een beetje van mijzelf achter in formidabel Roemenië.


 
Het is vandaag zondag en op menig dorpsplein is het een gezellige drukte. In bonte kleuren gekleed geniet men van het weekeinde. We komen zelfs langs een concert waar zang en dans wordt opgevoerd. Van achter de coulissen is Evert er in geslaagd om een korte impressie voor je te filmen;

Evert wordt vandaag nogal getergd door het door mij opgeworpen stof. Intensief vooruit turend ziet hij mij niet staan bij een afslag en galoppeert strak door. Ik moet behoorlijk op het gas om te voorkomen dat hij ongewenst de grens met Ukraine overstuift.


 
Iedere dag treffen we loslopende dieren op de weg. Van hele schaapkuddes tot enkele kippen, koeien, ezels of paarden. Het valt me op dat ze doorgaans prima kunnen omgaan met het verkeer. Dat geldt ook voor de extreem grote hoeveelheid zwerfhonden. Soms tref je een half vergaan karkas op de weg of een doormidden gereden kat. Vandaag ontdekten we iets bijzonders; een zwemkoe.


 
Morgen onze laatste dag in dit land der kerken. Je treft ze in alle soorten en maten aan. Ieder dorp heeft er een. Zelfs als het dorp maar 2 huizen heeft. Zoals de meest exorbitante vandaag met een gouden dak en gouden kruizen. Voor hetzelfde geld geef je de jeugd een betere start…

3 Reacties

  1. Dat was een donders mooie stek, daar aan dat meer! Waarom ineens in de tent? Was dat een noodgreep? Was het niet stervens koud daar op die vlakte? Ik zie Evert op de foto hannessen en chagrijnig kijken bij dat petrolie-stellegie. Het joch is het duidelijk beter gewend….! Gelukkig was er even later een warm bakkie soep voor hem. Jullie zijn wel devoot bezig zeg. Je dacht het is zondag, dus gelijk een zwikkie kerken op de plaat. En dan ook nog die illegale film opnamen van Evert van dat reli pop festival. Mooi dat je ter plekke ook nog aan ontwikkelingswerk doet Wilco. Jij helpt die Roemenen er wel bovenop! Goede reis verder! En mekaar in de gaten houwen hé!

  2. Wilco ik geniet weer enorm van jullie reis , fijn dat ik op deze manier een stukje mee mag rijden !! Ik wens jullie nog een fijne verdere reis toe !! groet Irma

Gesloten voor reacties