Vásárosnamény : 3.893 km

blader omlaag

Het ontbijt ging er in als koek.

Voor de Polenta met gesmolten kaas, een plaatselijke specialiteit, waren we gisterenavond iets minder goed te porren. Er is dus ruimte zat!


 
De teleurstelling van het avondmaal werd ruimschoots goedgemaakt door de baas van het hele spul. Gezellige vent. Hij kijkt ook nog even geïnteresseerd mee als ik het kettingsmeer ritueel uitvoer. Als hij hoort dat we de ter plekke gemaakte foto op internet zullen publiceren gaat hij los. Gaat ie speciaal zijn hoed voor opzetten. Toen wij al lang uit beeld waren stond hij waarschijnlijk nog te zwaaien.

2014_Afscheid

Met mijn Garmin ontdek ik dat het aantal tankstations in deze regio dungezaaid is. Als het goed is zitten de benodigde kilometers deze keer nog precies in de tank. De benzinebaas annex pompbediende zou zo in een Russische maffiafilm kunnen meedoen. Compleet met rolletje bankbiljetten in zijn smoezelige trainingsbroek. Als ik de slang in mijn tank plaats steekt hij zijn plofkop om de hoek en roept; only cash! Omdat we vandaag voor het laatst in Roemenië zijn hebben we nog maar weinig Lei’s maar voldoende Euro’s op zak. Tot op heden konden we overal terecht met Euro’s maar bij fijne Igor uiteraard niet. Twee tanks tot de nok toe gevuld en een benzinebaas die Lei’s wil zien. Of we maar even naar de bank willen rijden. Toen wij aan bleven dringen en de rij wachtenden voor het pompstation behoorlijk toenam koos hij uiteindelijk eieren voor zijn geld. Evert gaf hem precies de verschuldigde Euro’s nadat onze vriend natuurlijk eerst een wisseltruc uit zijn mouw toverde. Do Svidania!

Het viel ons al op dat er erg veel mensen op hun paasbest gekleed door de straten liepen. Toen we een klein dorpje inreden en er een bonte mensenmenigte verzameld was zijn we even poolshoogte gaan nemen. Vandaag wordt het “Santa Maria” feest gevierd. In de Maramures wordt dat in traditionele klederdracht gedaan. Met onze neus in de boter!


 
Het zijn niet alleen de fraaie uitdossingen en bonte kleuren die ons een goed gevoel geven. De mensen zijn oprecht trots op hun outfit en stralen dat uit. Evert hoeft zijn charmes nauwelijks in de strijd te gooien om de dames (en iets meer twijfelende heren) voor zijn camera te krijgen. Een van de dames spreekt uitstekend Engels en probeert ons uit te leggen hoe alles werkt. Vandaag gaat iedereen naar de kerk en krijgt men daar aansluitend een maaltijd aangeboden. Het is een drukte van belang. Alles draait om zien en gezien worden. Een mooie traditie die voor ons eindigt als een politieman die Nederlanders zat is. Of we die motoren niet wat verderop kunnen zetten. Hij weet natuurlijk best dat we de volgepakte machines niet achter zullen laten.


 
De volgende stop maken we in het beroemde Barsana kloostercomplex. Ook hier is het vanwege de Maria viering een drukte van belang. Gezang en gebed schalt door de luidsprekers. Evert zijn vandaag wat instabiele darmflora wordt hierdoor extra gestimuleerd. Het reddende toilet is gelukkig maar een paar stappen verderop. Later verneem ik dat het originele kamikaze toiletten waren en dat hij blij is dat zijn laarzen afdoende zijn geïmpregneerd.


 
Aan het eind van de dag passeren we met weemoed de grens naar Hongarije. Snel uit die akelige grensstreek zien te komen en dan ras op zoek naar een plek om te logeren. Het klokje kan weer een uur terug.

2 Reacties

  1. Terug in het mooie Hongarije, geniet er maar van. Mooie foto’s jammer dat jullie niet hebben mee kunnen feesten bij het Maria feest. Het eten is dan wel lekker.
    Polenta met kaas hmm, heel efficient voedsel, wordt meer in je mond als je het eet.

  2. Dat was weer door het oog van de naald! Voor hetzelfde geld (Euro’s of Lei’s) zet die benzinegast een pistool tegen je voorhoofd! Héé, wat leuk zo’n Volksfeestje. Doet het je niet denken aan het buurtfeest in de Hazelaarstraat Evert!? Alleen was daar Maria ver te zoeken… (…) Op de volgende reis een chemisch toiletje meenemen mannen. Er komt binnenkort wel een aanbieding voorbij van de Aldi. Keep the wheels rolling!

Gesloten voor reacties