Maarssen : 4.251 km en 1.200 op zee

blader omlaag

Ik schrijf dit laatste verslag van onze Noorse expeditie met een dubbel gevoel.

Op hetzelfde moment dat wij voet aan wal hebben gezet in Kiel is mijn vriend Joop aan het einde van zijn laatste reis gekomen. Net zoals wij eindigt hij een mooi avontuur. Een rijk leven vol reizen en ontmoetingen. Hij vertelde me laatst dat hij de dingen die hij graag wilde altijd heeft gedaan. Zoveel beter dan een afscheid met een hoofd vol plannen. Wat ik probeer tijdens mijn motortrips was zijn dagelijkse roeping; mensen een kijkje geven in het leven van anderen. Bedankt Joop, voor alle momenten die we samen hebben beleefd. Ik zal je missen jongen.


 
De nieuwe dag in Oslo voelde meteen anders dan de oude. Alles in het teken van de terugkeer. De tweestrijd tussen het verlangen naar je geliefden en de wens om rechtsomkeert te maken. Gek genoeg sta je zelfs minder open voor de mensen die je ontmoet. Zoals die vier Zwitserse studenten die per trein alles achter hun berg verkennen of dat Nederlandse stel die vers van de boot afstapten. Ja, zelfs Mustapha, een 55 jarige Zambiaan die ons allen als broeders van een andere moeder zag, kon mij niet tot een goed gesprek verleiden.


 
Zo’n luxe cruise werkt overigens prima als omlijsting van een mooi avontuur. Je wentelt je in alle weelde, laat je voeden en vermaken om daarmee een natuurlijke scheiding aan te brengen tussen hetgeen geweest is en komen gaat. Straks gaat immers weer die wekker en wacht een bureau vol werk.

Omdat iemand anders achter het stuur staat heb je mooi de tijd om achterom te kijken naar wat 14 dagen boenderen door Noorwegen ons heeft gebracht. Kort gezegd veel water, een formidabele natuur, hemelse stuurweggetjes, veel ontmoetingen met prachtige mensen en natuurlijk een lege knip.


 
De gevreesde snelheidslimieten vielen mee. Op de vele offroad weggetjes kon je sowieso niet harder en politie hebben we eigenlijk alleen in Oslo zelf gezien. Het wegennet was wel een verassing; als je niet voor de doorgaande provinciale wegen kiest (snelwegen zijn er nagenoeg niet) heb je al heel snel met onverharde wegen te maken. Met een allroad motor gaat dat prima maar wee degene die met zijn chopper of buikschuiver de wijde wereld in trekt.

Paradijsvogels hebben we gezien en genoten. De mensen in Noorwegen zijn top. Ik denk dat het door de ruimte komt. Je moet wel zelf het initiatief nemen maar dan openen ze ook als een bloem. Geweldig!

De kwestie van de trollen ligt echter delicater. Dat we ze niet in levende lijve hebben gezien zegt niets. We hebben immers ook geen beren en rendieren gespot maar daarvan weten we wel zeker dat ze er zijn. Wat zijn de feiten? Van Elise hebben we geleerd dat het beeld van de boze bostrol als didactisch middel wordt ingezet om kleine Noorse kindertjes volgzamer te maken. Linda meende daarentegen dat de trol het nukkige van de Noorse mens belichaamt. Iedere persoon draagt volgens haar een trol in zich die zich bij tijd en wijle aan de buitenwereld vertoont. Onderweg troffen we regelmatig boeken, beelden en beeltenissen aan van deze geheimzinnige wezens en zelfs in de keuken van vriend Vidar was er een te vinden. Het valt op dat al deze beeltenissen onderling sterk overeenkomen hetgeen wijst op een kern van waarheid…


 
Het was weer geweldig om zo’n enthousiast publiek middels deze blog mee te laten reizen. Er waren dagen bij dat er meer dan 950 keer een pagina werd bekeken. Ook het aantal reacties via de blog en facebook was fenomenaal en hartverwarmend.

2012-09-12 13.07.08

Voor volgend jaar heb ik voor jullie allemaal alvast weer een plaatsje achterop gereserveerd. En misschien is er al eerder wat te lezen… over de geplande droomreis van Amsterdam naar Shanghai die voor 2014 op mijn ‘scheur’kalender staat. Tot gauw!

6 Reacties

 1. He broer, bedankt voor deze 2 weken leesplezier, en over Shanghai praten we binnenkort verder. Groetjes

 2. Hoi hoi,

  Nog van Harte gecondoleerd met je vriend, geen leuke thuiskomst. Gelukkig heeft hij zoals je al zei alles gedaan wat hij graag wilde.
  Jullie bedanken we voor deze fantastische reis momenten, we hebben er elke dag weer naar uit gekeken en ervan zitten smullen, we zijn er echt bij geweest!!
  Wilco, hopelijk tot snel en groetjes ook aan je vrouw. Sorry maar weet niet hoe je haar naam schrijft.

 3. Hey Wilco, Dan zaten wij +/- tegelijkertijd op het water naar Kiel, ik met Colorline. Jij? Ik ben dan ’s morgens direct via Bremen, Osnabruck en Enschede, Utrecht naar Antwerpen gebromd. Nu zit ik een paar dagen bij vrienden, verhalen te spinnen en te wachten op de koper voor de “cruiser”. De GS staat reeds klaar bij de dealer… Geniet van het thuiskomen. Bij mij wordt dat maandag waarschijnlijk… Stay in touch!

 4. Wilco, bedankt voor de fantastische tijd de we samen hebben doorgebracht. Het was een geweldige reis, die we met een cruise zeer luxueus begonnen en hebben afgesloten. De ritten waren mooi en spectaculair. Het enige wat je niet had geregeld was het weer, dat bleek al snel. Geweldige mensen hebben we ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt. Gelukkig zijn we beiden weer gezond thuis, vol herinneringen, veel foto’s en een lege knip! Wat is het doel van onze volgende reis? Bedankt! Evert

 5. Hoi mannen fijn dat jullie weer heel huids en gezond thuis zijn gekomen en zo te lezen was het weer een geweldige reis.
  Heb genoten van het verslag en de leuke foto’s mannen tot gauw.

Gesloten voor reacties