2.365 : Laugarfell, IJsland

blader omlaag

Vik’s schemerdonker helpt mij om in comfortabele afzondering de woorden voor jullie blog te zoeken.

In gedachten beleef ik het recente verleden opnieuw als een onontkoombare geur mij terugwerpt in het heden. Als door een magneet aangetrokken tref ik Kokkie die een traditioneel kanillbrauð aan het bakken is. Behoedzaam maak ik haar een compliment in de stille hoop dat ze mij laat testen. Helaas. Watertandend keer ik terug naar het verleden met een vurig verlangen naar de ochtendstond.


 
Na het ontbijtfeest sturen we verder naar het oosten. Route 1 is betoverend maar voor de echte parels moet het stuur naar links. Zoals de door Keir getipte F985 die ons onverhard omhoog kronkelt tot ver boven de gletsjer. De weg naar de wolken is geplaveid met door de regen gebakerde modder. We zijn wederom verbaasd hoe feilloos de nieuwste Pirelli’s ons voorzien van grip. Onze machines dragen ons trouw naar de top en terug.


 
Jökulsárlón is het grootste en bekendste gletsjermeer in IJsland. De enorme Vatnajökullgletsjer eindigt daar in hongerige golven van de Atlantische oceaan en doneert daarbij ijsblokjes zo groot als vrachtwagens. Het strand is bezaaid met natuurlijke ijssculpturen waarin je met enige fantasie van alles kunt ontdekken.

Wilde zeehonden… check!


 
In Höfn ontmoeten we Parijse Patrick en zijn Italiaanse vrouw. Als psychologe spijkert ze mijn kennis een beetje bij tijdens het overheerlijke ontbijt. Waarom veel mensen negatief reageren op onbekende culturen en landen terwijl ze er zelf nooit geweest zijn. Het blijkt zijn oorsprong in scheidingsangst en roedelgedrag te vinden. Boeiend. De ontbijtjes zijn op dit eiland overigens ook prima voor elkaar. De IJslandse variant van yoghurt, Skyr, is meer dan stevig. Wat ook lekker is zijn de wafels die je ter plekke zelf kunt bakken. Tja het leven van de reiziger is zwaar.


 
We kunnen ruim honderd kilometer afsnijden met een offroad shortcut van route 1. Inmiddels zijn de waarschuwingsborden voor ons hetzelfde als een uitnodigingsbord met ‘komt dat zien’. Wat volgt is een oogverblindende vallei compleet met watervallen en wanden waarin de gelaagdheid van de aarde haar geschiedenis vertelt. Terwijl ik me ondanks al het moois om mij heen probeer te concentreren op het pad waarin mijn spoort getrokken wordt zie ik vanuit een ooghoek iets roods achter een rotspartij. Tegen de tijd dat ik me realiseer wat ik zie zijn er 5 wilde rendieren op de vlucht geslagen voor het geronk van onze monsters. Het is niet gelukt om er een duidelijke foto van te maken vandaar het exemplaar van internet. Wat me bij is gebleven is de fel rode kleur van de gewijen. Wat een ontmoeting!

De inmiddels weer comfortabel geasfalteerde weg slingert ons met geweld omhoog. We worden overvallen door de sterke en door de gletsjer gekoelde wind. Op een motorfiets moet je tegen de wind in hangen om niet omgeblazen te worden. We hebben onze handjes vol. Lastig als er op de andere weghelft een vrachtwagen passeert. Dan is er heel even geen wind en moet jij alle zeilen bijzetten. Na 30 kilometer windhappen wacht ons de natuurlijke hottub van Laugarfell. De enige hut op deze ganse hoogvlakte beschermt ons tegen de meteorologische code geel die is afgegeven voor vannacht. Het is even doorbijten als je vanuit de verplichte douche over de koude vlakte naar de hottub moet sprinten. Daarna is het leed geleden en wordt ziel en zaligheid lekker warm.

Volg de MidlifeCRUISER ook live per satelliet

2 Reacties

  1. Ha Wilco! Inmiddels zijn ook wij weer terug van vakantie en ben ik weer helemaal bij gelezen! Hoe gaaf is het om te zien dat we op de 1 na in ieder geval nog één weggetje alle twee gereden hebben, alleen wij in omgekeerde richting. Bij het lezen dacht ik al dat ook jullie de Öxi pass gereden hebben en bij de laatste foto wist ik het helemaal zeker! Mooi om te lezen allemaal, ik zit weer met minstens één been in IJsland, thnx!

  2. Hi Wilco!
    Wat een prachtige foto’s en filmpjes en mooie verhalen! Het is weer smullen! Goede reis verder! Veel plezier!!

Gesloten voor reacties