Trondheim : 2.879 km

blader omlaag

Nieuwe dag, nieuwe kansen, vooral op nattigheid.

Oslo hebben we (nog) amper gezien, Stavanger viel tegen, Bergen stond sowieso niet op de planning en Alesund hebben we moeten skippen. Vandaag hebben we daarom een korte rit gepland om Trondheim wel tijd te geven.


 
Ook deze keer weer een pitstop in een multifunctioneel tankstation. Elise heeft lekkere koffie en deelt met ons hoe ze bij een gastgezin in Oregon USA heeft gewoond maar terug in Noorwegen toch gelukkiger is. Jongeren gaan niet zoals in Nederland stappen maar spreken af bij iemand thuis. Zo heeft zij zelf een schuur die daarvoor speciaal is ingericht. Er zijn ook ontmoetingsruimtes waar hele grote groepen jongeren kunnen chillen. Daar leer je mensen buiten het gewone kringetje kennen.

IMG_0899
 
Meteen als we Trondheim inrijden besef ik iets dat me de hele week niet is opgevallen. Er zijn in Noorwegen bijna geen stoplichten! Het lijkt alsof ze die allemaal in Trondheim hebben geplant. En het woord “groene golf” zal waarschijnlijk geen Noorse vertaling kennen. Er is, zonder dollen, geen enkel stoplicht op onze route dat niet rood was…

Een andere verrassing wacht ons in het hotel. Je mag je motor niet zomaar parkeren in een Noorse stad. Daar zijn speciale parkeerplaatsen voor gemaakt. Handig; bagage eraf, je motor stallen en dan een stevige wandel van 15 minuten terug naar het hotel. Ze bekijken het maar. Als ik als (strohrum) drugsdealer toch al het gevang in draai kan foutparkeren er ook wel bij. We schurken onze fietsen tegen de schuur aan de overkant.


 
Evert is het zat. Hij vreest voor een verschrikkelijke teelbalfungus als er niet onmiddelijk wat aan zijn muitende regenpak wordt gedaan. De truc met ducttape lijkt de stroomsnelheid van het water alleen maar te bevorderen. Hier is harde actie vereist. Er moeten kronen rollen voor nieuw plastiek. Geen probleem in zo’n waterland zou je denken. Niets is echter minder waar. We winnen de race tegen de klok maar net zodat alle onderdelen van Evert onbeschadigd retour naar Nederland kunnen.

Norsk is grappig. De woorden hebben vaak iets weg van Nederlands maar dan op een leuke manier. Zo vreest iedere Noor de “fart control” hetgeen anders dan wij dachten snelheidscontrole betekent. Het toilet wordt soms aangeduid met “skithus”. We hebben een paar voorbeelden voor jullie op de gevoelige plaat gezet. Wie van jullie weet wat “Menniskerretighetshus” betekent mag dat als reactie intikken op deze blog.


 
Ook in Trondheim tref je voornamelijk houten gebouwen met vrolijke kleuren. Alles draagt bij aan een relaxte en gezellige sfeer. Check de foto’s en geniet met ons mee.

Ook in de grote stad zijn de Noren bijzonder hulpvaardig en vriendelijk. Zo loopt een man desgevraagd mee om het door ons gezochte Thaise restaurant te wijzen. Onderweg blijkt opeens dat ie gewoon Nederlands spreekt. Praat als een Noor, ziet er uit als een Noor maar heeft wel een Nederlandse moeder. Nou vraag ik je… Toeval?


 
Met onze zoektocht naar trollen zijn we dus weer geen steek gevorderd. Ik denk dat we onze tactiek moeten herzien. De tijd van afwachten is voorbij. Actief op zoek! Wat stellen jullie voor?

Gelukkig wachten ons morgen weer nieuwe ontmoetingen en avonturen.

Lucky Luke

4 Reacties

 1. Leuk om jullie zo te volgen…

  Als je terug bent moet je eens wat meer vertellen over de mensenrechten in Noorwegen…
  Ciao kanjer…

 2. Hmm, verkeerd gespeld om iedereen op het verkeerde been te zetten, hé? Menneskerettighetshus = mensenrechten

 3. Nou ik ben er niet achter gekomen wat het woord betekend.
  Maar ik hoef niet te zoeken naar een trol die staat bij mij in de tuin en dan wel met zijn middelvinger omhoog.
  Ik heb weer genoten van je verhaal. We gaan nu een paar dagen naar duitsland dus als ik terug kom kan ik de laatste verhalen lezen.
  Nou een goede terugreis .

  Lieve groetjes Marian en Jan

Gesloten voor reacties