Auschwitz : De Duitse killing fields

blader omlaag

De schaal van wat hier gebeurt is en de intensiteit waarmee het binnenkomt zijn toch groter dan verwacht.


De tranen branden regelmatig in mijn ogen als deze plek zijn gruwlijke details voor mij ontvouwt. Een zaal gevuld met afgeknipt haar zegt meer dan getallen in een brochure. Net zoals een enorme berg met brillen. Of de beelden van rijen tweelingen die door de soviets uit de klauwen van Josef Mengele zijn gered.

Ik krijg mijn hoofd maar niet leeg…

Als je voor de ingang van Birkenau (Auschwitz II) staat twijfel je aan je eigen ogen. Het terrein loopt door tot aan de horizon. Net zo grauw als de wolken erboven. Volgens mijn gids groeide er hier in de oorlog geen gras. Net zoals de 1.3 miljoen arme zielen die hier zijn vertrapt…

Vandaag zullen de beelden het woord moeten doen. Mijn hoofd is te zwaar.

3 Reacties

 1. En nu vooral niet meer denken dat het alleen “toen” voorkwam. De ellende gaat gewoon door in andere delen van de wereld.

 2. Hey Willy,
  hier even een berichtje van een motorwoman 😉
  Detto wil de volgende keer graag met je mee….. haha de grapjas.
  Morgen hebben Chanika en ik onze eerste motorexamen (bijzondere verrichtingen). Best wel spannend. Dus volgend jaar misschien een ritje????
  Ik vind het heel bijzonder dat je in je eentje zo’n reis gaat maken. Persoonlijk zou ik een praatje missen tijdens alle momenten dat je niet op de motor zit.
  Veel plezier en tot gauw en kom heel terug.
  x Francis

 3. Ja dat is indrukwekkend he gozer. Ben er inmiddels 2 keer geweest en kan het nog niet bevatten. Zeker niet ook nog eens met alles wat ik er over lees. Op industriele schaal mensen vermoorden, het wordt allemaal wat duidelijker als je het zelf gezien hebt.

Gesloten voor reacties